Duman Dedektörü Nedir?

Duman Dedektörü Nedir?

Duman dedektörü yangın belirtisi olan duman, ısı, ışık veya gazı algılayarak uyarı amaçlı sinyal veren bir cihazdır. Yangını algılamak için kullanılan bu cihazlar can ve mal güvenliği için oldukça büyük önem taşımaktadırlar. Isı ve ışığa tepki veren bu dedektörler ağırlıklı olarak evler için kullanılırlar. Dumana tepki verenler ise yoğun kalabalıkların olduğu mekanlarda kullanılmaktadırlar. Bir alışveriş merkezinde en küçük ısı değişiminde sinyal veren duman dedektörü önlemden ziyade kaosa sebebiyet verebilir.

DUMAN DEDEKTÖRÜ NASIL ÇALIŞMAKTADIR?

Çalışma prensibi, normal seviyenin üzerinde olan duman, ısı ya da ışık algıladığında sinyal vermek üzerine kuruludur. Dedektörün aktif hale gelebilmesi için mutlaka bir uyaran tarafından uyarılması gerekir. Dedektör bulunduğu mekana göre ya mekan içindekilere ya da alarm izleme merkezlerine sinyal vermektedir.

ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Duman dedektörleri; Optik (Fotoelektrik) dedektör İyonize (Pilli) dedektör Işın tipi dedektör Optik, pilli ya da ışın dedektörleri uygulama alanlarına göre seçilirler.

DEDEKTÖRLER NASIL KAPATILIR?

Zaman zaman duman dedektörünün kapatılması gereken yanlış alarm durumları da yaşanabilmektedir. Yangın alarmları duman nedeniyle kontrol altında olmayan bir yangın olmadığı halde bile çalışabilmektedir. Kapatma işlemi yanlış alarmın verildiği mekandaki kontrol paneli üzerinden şifre girilerek veya alarm izleme merkezi tarafından da gerçekleştirilebilmektedir. Duman dedektörü çeşitlerimizi incelemek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz

Etiketler: duman dedektörü
Ekim 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR