Topraklı Priz Nedir?

Topraklı Priz Nedir?

Günlük yaşantımızda kullandığımız prizlerde faz ve nötr haricinde toprak ucu olan prizledir. Toprak ucunun şebekeyle bir bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski de oldukça azdır. Bu avantajlı priz çeşitleri, toprağa gömülü elektrota bir etken ile bağladırlar.

Normal prizlerde bir elektrik kaçağı durumunda dış yüzeyleri metal ile kaplı olmasından dolayı eliyle dokunan kişinin çarpılma olasılığı oldukça yüksektir. Toprak hatlı bir prizde bu durumda dış yüzeydeki elektrik kaçağı toprağa iletilerek, nötrleşir. Böylelikle elektrik çarpma riski ortadan kalkmaktadır.

Topraklı prizler özellikle çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi elektrikli aletlerde mutlaka kullanılmalıdır. Diğer yandan banyolarda, ıslak alanlarda, nem ve oksitlenme durumuyla karşı karşıya kalınan tüm ortamlarda mutlaka kapaklı topraklı priz kullanılması önerilmektedir.

Topraklı Priz Modelleri Nelerdir?

Üçlü topraklı priz

İkili Topraklı priz

Tekli topraklı priz

Kapaklı topraklı priz

Çoklu Priz

Sıva üstü topraklı priz

Sıva altı topraklı priz (Gömme topraklı priz)

Usb priz

Akıllı priz

Peki ya topraklı priz olup olmadığını nasıl ayırt edebiliriz… Topraklı prizlerde 3 adet kablo ve kablo yuvası vardır. Prizin iç kenarlarında iki adet metal aksamlar bulunmaktadır.

Topraklı prizler 10-16 amper akım iletilebilecek şekilde bir biçimde üretilmektedir. Kullanılması gereken akım değerine uygun şekilde priz seçimi yapmanız en güvenilir ve de en doğru seçim olacaktır. Yanlış priz seçimleri durumunda elektrik kaçakları meydana gelebilir.

Sevdiklerinizin sağlığı ve güvenliği için mutlaka dikkat etmenizi önerir sağlıklı, mutlu günler dileriz.

Topraklı priz çeşitlerimizi görmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz
Etiketler: topraklı priz
Haziran 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR