Şalter nedir, çeşitleri nelerdir?

Şalter nedir, çeşitleri nelerdir?

Şalter, elektrik devrelerinin aşırı akım ve voltaj sebebiyle hasar görmemesi için ve devrenin normal açılıp kapatılması amacıyla kullanılan elektrik devre kırıcı elemandır.

Normal şartlarda devreyi kapamaya, kesmeye ve bu devrenin akımını taşımaya, kısa devre ve aşırı akım gibi normal dışı şartlarda ise devreyi otomatik olarak kesmeye yarayan mekanik bir açma-kapama cihazıdır.

Şalterler kullanım alanlarına ve özelliklerine göre farklılık gösterirler. Bu sebeple aralarında belirli bir gruba ayrılmaktadırlar. Bunlar; pako şalter, manyetik şalter, sınır şalter, termik şalter, kompakt şaltermotor koruma şalterleri, termik ve manyetik şalter, alçak gerilim şalterleri, çift devirli şalter gibi birçok çeşidi bulunmaktadır.

Pako şalter döndürme etkisi ile çalışan elektromekanik anahtardır. Elektrik enerjisinin bir bölgeden başka bir bölgeye aktarılmasını sağlar. Pako şalter üzerindeki mandal çoklu pozisyonda dönme hareketine sahiptir. Böylelikle çoklu devre fonksiyonlarını kontrol edebilir.

Pakoların kullanımı çok basittir. Transfer anahtarı gibi çalışırlar ve enerjiyi bir noktadan diğerine kolaylıkla aktarırlar. Ucuz ve kompakt boyuttadırlar. Bakım gerektirmezler.

Elektro Hırdavat olarak, yapılarınız için gerekli şalt malzemelerini ve şalter gruplarını sitemizde uygun fiyata bulabilirsiniz…

Etiketler: Şartel, Çeşitleri
Nisan 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR