Fiş ve priz seçerken nelere dikkat edilir?

Fiş ve priz seçerken nelere dikkat edilir?

Günlük yaşamımızda cihazlara gidecek olan elektrik enerjisinin aktarımını gerçekleştiren ve evin her odasında aydınlatma işlevi gören lambaları yakmaya yarayan priz ve fişler, ev içindeki en çok kullanılan elektrik aksamlarındandır. Elektrik enerjisi ile çalışan cihazların ihtiyaç duyduğu enerjinin, şebekelerden alınmasını ve güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan önemli bir unsurdur. Bu sebeple birçok priz modeli bulunmaktadır ve seçim yapmak da bir o kadar önemli bir karardır.

Güvenlik açısından priz seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli madde ise ürünlerin kaliteli ve sağlam olmasıdır. Ev içinde oluşabilecek bir kazanın önüne geçilmesini sağlamak için seçim yaparken de dikkatli olunmalıdır. Tercih edilecek fiş ve priz seçimleri her odaya göre değişiklik gösterebilir. Özellikle banyo gibi ıslak alanlarda elektrik ve ışık kullanılırken güvenlik bölgeleri oluşturulmalıdır. Banyonun hemen yanındaki elektrik prizi tehlikelidir ve özellikle çocuklu evlerde daha çok kullanılan korumalı ve kapaklı priz tercihi önemli bir güvenlik unsurudur. Evin diğer odalarında açık kapaklı prizler tercih edilebilir. Dekorasyona uyumlu birçok çeşit bulunabilir.

Yapı bakımından prizler ikiye ayrılır; topraklı priz ve topraksız prizdir.

Topraklı Priz: Prizlerde faz ve nötr dışında topak ucu da bulunan prize denir. İçerisinde bir mandal kıskacı vardır. Bu mandal kıskacı topraklama ünitesi ile birleşerek topraklama gerçekleşir. Böylece elektrik kaçaklarının önlenmesi sağlanır. Evlerdeki çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalarda topraklı priz kullanılır.

Topraksız Priz: Bu priz çeşitleri nötr ve faz iletkeni olan ve topraklama için ayrı bir kısmı bulunmayan priz modelidir. Elektrik kaçaklarına karşı önlem sağlanmadığı ve ciddi tehlike riski barındırdığı için topraklı prizlere göre az tercih edilen modeldir. Küçük ev aletleri için kullanılabilir. Kullanım alanına göre prizler; sıva altı prizler, sıvı üstü prizler ve nemli yer (etanj) prizler olmak üzere üçe ayrılır.

-Sıva Altı Priz: Genel olarak binalarda kullanılan, evlerimizde kullandığımız priz çeşididir. Prizin takılacağı tuğla ya da beton malzeme oyularak içine sıva altı buat kasası yerleştirilir. Daha sonra prizin devreye bağlantısı yapılarak kasanın içine yerleştirilir. Böylelikle fişin takılacağı yuva ve dış çerçeve açıkta kalmakta, sıvanın altında kalan tesisat kısmı görünmemektedir.

-Sıva Üstü Priz: Genellikle eski yapılarda kullanılan bir priz çeşididir. Sıva üstüne döşenmiş, görülebilen tesisatlarda kullanılır. Dış çerçevesi yanmaz bakalit ve PVC malzemeden üretilir. Enerji bağlantısı pvc malzemenin içerisinde bulunur. Prizin tüm parçaları ve bağlantısı yüzeyin üzerinde kalır.

-Nemli Yer (Etanj) Priz: Kullanım alanları oldukça yaygındır. Yapıları sağlam ve uzun ömürlüdür. Bu sebeple ofislerde, binalarda ve sanayide devamlı kullanılan bir elektrik malzemesidir. Bir elektrik fişi ile, doğrudan kablo veya uzatma kablosu ile cihazlara enerji aktarmak için kullanılır.

Priz ve fiş çeşitlerini görmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: fiş-priz
Mart 23, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR