Priz Çeşitleri Nelerdir?

Priz Çeşitleri Nelerdir?
Priz Çeşitleri Nelerdir?

 

Prizler, elektrik cihazlarına, bir elektrik devresinden fiş aracılığı ile enerji alınması için kullanılır. Elektrikle çalışan cihazları elektrik şebekesine bağlamak için kullanılır.

Günlük hayatta hemen hemen her yerde karşılaşmanın mümkün olduğu bu ürünler bir lambayı açarken, bilgisayarı ya da telefonu şarj ederken veya herhangi bir elektronik aleti çalıştırmak isterken bizlere yardımcı olur. Hayatı büyük ölçüde kolaylaştıran prizler evlerde ve iş yerlerinde kolayca kullanılır. Genel olarak çoğu kişi günlük hayatta ortaya çıkan sorunları çözümleyebilmek amacı ile priz kullanmaktadır. Pratik ve faydalı prizler teknolojik ürünlerin hayatımızda varlığını sürdürebilmesi bakımından oldukça etkilidir.
Yapıları bakımından prizler; topraklı prizler ve topraksız prizler olarak ikiye ayrılır.

 

 

Topraklı Prizler

 

Faz ve nötr ucun dışında bir de toprak hattına bağlı bir uca sahip olan prizlerdir.
Topraklı priz en çok elektrikli ve dış yüzeyi metal olan ev aletleri için gereklidir.

Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riskini azaltır. Bu priz çeşidi toprağa gömülü elektrota bir iletken ile bağlıdır. Bu sayede elektrik sisteminde kaçak ya da fazla elektrik akımı olması halinde iletkenler ile bu akım toprağa aktarılmaktadır. 

 

 

Topraksız Prizler

 

Elektrik tesisatında ayrı bir topraklama hatta çekilmemiş ise topraksız prizler (normal) kullanılır. Bu prizlerin, fazla elektrik akımı geldiğinde bağlı bulunan cihazları koruma özelliği bulunmamaktadır. Küçük ev aletleri için kullanılabilir. 

Kulanım alanlarına göre prizler; sıva altı prizler, sıvı üstü prizler ve nemli yer (etanj) prizler olmak üzere üçe ayrılır.


Sıva Altı Priz

 

Dış çerçevesi sert PVC, bakalit veya termoplastik malzemeden, dış kısmı da çeşitli renklerde plastik malzeme veya ağaç kaplamadan üretilir. Enerjinin bağlanacağı kontak yuva düzeneği, yanmaz özellikli PVC ya da porselen malzemeden imal edilir. Kabloların bağlanacağı iletken bağlantı uçları ve kontaklar dışında, temas edilen yüzeyi ve dış yüzeyi yalıtkandır. 

 

 

Sıvı Üstü Priz

 

Sıva üstü prizlerin dış yüzeyi PVC veya bakalit malzemeden üretilmiştir. Enerjinin bağlandığı kontak noktaları yanmaz. PVC veya porselen malzemelerinden üretilmiştir. Prizin kabloların bağlanacağı iletken bağlantı uçları ve kontakları dışında, temas edilen yüzey ve dış yüzeyi yalıtkandır. 

 

 

Nemli Yer (Etanj) Priz

 

Nemli yer tesisatında kullanılan prizler; nem, toz, su, patlayıcı ve yanıcı gaza karşı koruyucu içerisine alınır. Dış çerçevesi sert PVC madde, termoplastik malzemeden vaya bakalit malzemeden üretilmiştir. Enerjinin bağlanacağı kontak yuvaları, yanmaz özellikli PVC malzemenin içinde bulunur.

Kaliteli ve uygun fiyatlı priz çeşitlerimize sitemiz üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.
 

 

 

Etiketler: priz çeşitleri
Kasım 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR